Aanvullende normen voor biologische zuivel

In het programma Aanvullende Normen werken biologische melkveehouders en zuivelverwerkers samen aan het door ontwikkelen en borgen van de kwaliteit van biologische zuivel. De actuele versie van de Aanvullende Normen gelden naast de Europese wettelijke normen voor biologische zuivel. De Aanvullende Normen zijn ingedeeld in de volgende thema's:

  1. Weidegang en dierenwelzijn;;
  2. Diergezondheid;
  3. Voer;
  4. Uitstraling erf en bedrijf;
  5. Biodiversiteit;
  6. Presentatie naar de consument;
  7. Energie.

Controle

Vanaf 1 februari 2019 zullen Qlip en de deelnemende zuivelorganisaties starten met de controle op de Aanvullende Normen bij zo’n 440 biologische melkveehouders. Deze controle zal daar waar mogelijk in jaar 1 gecombineerd worden met de controle van Qlip voor de programma’s KKM, Foqusplanet en Weidegang.

 

Opstartjaar 2019 en het vaststellen van de herstelacties

In 2019 start het programma Aanvullende Normen en is daarmee het ‘opstartjaar’, wat wil zeggen dat er nog geen sprake is van consequenties en/of eisen voor herstelacties of sancties wanneer een melkveehouder niet voldoet op 1 of enkele Aanvullende Normen. Wel worden afwijkingen geregistreerd en benoemd als verbeterpunt.

Het voorstel voor gedetailleerde herstelacties wordt uitgewerkt door de Werkgroep AN voor de zomer van 2019, wanneer er volop praktijkresultaten voorhanden zijn van de controles. Dan zal per maatregel verkend worden welke vervolgactie(s) wenselijk zijn en welke overgangstermijn gehanteerd kan worden per maatregel. Maar ook wanner een deelnemende melkveehouder niet meer voldoet aan AN. Wat is redelijk en billijk? Het voorlopige, informele advies is om herstel binnen een jaar in te zetten, maar dat is niet altijd haalbaar en zal ook verschillen per maatregel.

Het voorstel met herstelacties zal worden opgesteld door de Werkgroep AN uiteindelijk worden vastgesteld door de Stuurgroep AN en toegepast worden vanaf de controles in 2020. Voor melkveehouders die op onderdelen niet voldoen in 2019 is het belangrijk om samen met collega’s en de eigen zuivelorganisatie te bespreken op welke wijze en termijn het reëel is om uiteindelijk wel te voldoen aan de maatregelen uit het programma AN.

Voor suggesties en vragen kan men een mail sturen naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel met Harrie Janssen 06-11455772 of Maurits Steverink 06 51986693.

 

Veelgestelde vragen

In dit document vindt u de meest voorkomende vragen en antwoorden over de Aanvullende Normen (AN) voor de Biologische melkveehouderij.